12. § (1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:

a) „Elsőbbségadás kötelező” (9. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton - illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal jelzett úton (10. ábra) - érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpár-közlekedésre utaló jelzés van (10/a. ábra), abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbséget kell adni.
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák  9. ábra
 
 
 
 
 
 
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák  10. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 10/a. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b) „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” (11. és 12. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni. A vasúti átjáróra a megállás után a 39. §-ban (lásd ittfoglaltak szerint szabad ráhajtani.
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 11. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák  12. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
c) „A szembejövő forgalom elsőbbsége” (13. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útszűkületben elsőbbséget kell adni a szembejövő jármű részére;
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 13.ábra
 
 
 
 
 
 
 
d) „Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben” (14. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útszűkületben a járműnek elsőbbsége van a szembejövő járművel szemben.
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 14. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(2) Az (1) bekezdés a) pontjában említett jelzőtábla előjelzésére a táblával azonos ábrájú - az előjelzett tábla távolságát feltüntető - kiegészítő táblával ellátott jelzőtábla szolgál (15. ábra).
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 15. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
(3) Az (1) bekezdés b) pontjában említett jelzőtábla előjelzésére az a) pontban említett táblával azonos ábrájú - „STOP” feliratot és az előjelzett tábla távolságát feltüntető - kiegészítő táblával ellátott jelzőtábla szolgál (16. ábra).
 
Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák 16. ábra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(4) Ha az (1) bekezdés b) pontjában említett „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” jelző táblát vasúti átjárónál helyezték el, a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt - ilyen útburkolati jel hiányában a jelzőtábla előtt - meg kell állni és tovább haladni csak abban az esetben szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közlekedik.
 

Megosztom Facebookon!Megosztom iWiWen!Megosztom Twitteren!Megosztom Google Buzzon!Megosztom Google Readeren!Megosztom Tumblren!Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

x

Figyelem!

Azoknak a tanulóknak, akik átjelentővel érkeznek hozzánk, a vezetés díja 7000 Ft/óra

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.